Френският чуждестранен легион е военно крило на френската армия създадено на 10 март 1831 г. от тогавашния крал на Франция – Луи Филип. В тези години Франция губи голяма част от завоеванията от Наполеоновите войни и след като разбира, че Европа е твърде тясна и трудна за завладяване, тя се насочва към Азия и Африка. Затова на краля и съветниците му им хрумва гениалната идея да изпращат в тези страни чужденци и престъпници, като по този начин не губят нищо. Освен завоеванията, целта на легиона е била да се премахнат „разрушителните елементи на обществото“, престъпници и чуждестранни граждани, които вместо да пречат на развитието на държавата или да седят в затвора, да бъдат пуснати в битка срещу врага. Първоначално в него взели участие много хора от провалени революции в останалите части на Европа, войници от Швейцария, различни немски полкове, прокудени военнослужещи и много други. Освен това в подразделението влезли хиляди френски криминални престъпници, които заменят затвора и дори смъртното наказание със служба в легиона. Заради произхода на легионерите, формированието тогава се е смятало за едно най-жестоките, безмилостни и могъщи в света.

Именно заради това, важно условие за легиона е, че той може да действа единствено извън пределите на страната – тоест за чуждестранните кампании на Франция. През годините неговите войници взимат участие в почти всички войни, в които участва Франция – Войната срещу Испания, Завоеванието на Алжир, Кримската война, Първата и Втората световна война, войната в пост-колониална Африка и безброй други сражения. Към момента в легиона участват около 7 700 войници, а тяхното мото е „Легионът е нашето Отечество“, „Чест и вярност“, а неофициално – „Марширувай или умри“.

И до ден днешен всички легионери носят специална униформа в червен и зелен цвят, както и традиционното бяло кепе, което днес не е особено функционално, но на времето е било използвано, за да защити наемниците от жегата в Африка, а удължението му – да защити врата. Освен това униформата включва син колан, който се слага над връхната дреха, колан за патрони и по време на паради – кожена престилка и брадва.

Френският легион е уникален в световен мащаб, тъй като е единственият държавен легион, в който чужденци се бият на страната на чужда държава. Въпреки че формированието е предимно за чужденци, в него повечето офицери и около 25% от войниците все пак са французи. Той се слави със своето изключително тежко и ефикасно обучение, което не всеки може да премине. Заради факта, че в него идват хора от всякакви държави, с различна култура и разбирания, огромна част от това обучение е изграждането на силна солидарност, екипност и вярност. От войниците си легионът изисква всичко. В случай, че някой войник е ранен по време на битка за Франция, той може веднага да кандидатства (и почти сигурно да получи) за френско гражданство по силата на разпоредбата “Français par le sang verse” („Французин чрез пролята кръв“). Към момента в легиона има членове от над 140 държави.

FAMAS – оръжието на легионерите

Първоначалната заплата в легиона е около 1000 евро, но службата в него е трудна. Легионът приема всякакви хора, независимо от това от какъв произход са, какво е образованието им, религията им или дори дали имат какъвто и да е било предишен военен опит. За това се грижи безкомпромисното обучение, включващо много физически и психологически подготовки, на които мнозина се провалят. Интересен факт е, че във Френския чуждестранен легион всички войници са с различни от родните си имена. Това се дължи на факта, че преди години често службата в легиона е била свързана със започването на нов живот и даването на втори шанс, а новото име е символ на скъсване с миналото на войника. Днес това не е необходимо, но за да не се получава разделение, всички служещи сменят имената си, но после, който желае, може да си го върне. Освен това други трудности са, че членовете на Легиона са ограничени и когато искат да закупят МПС, да се женят или да пътуват в чужбина, това става при специални условия.

Мнозина критики към легиона са, че чрез него Франция използва чужди войници да проливат кръвта си на чужда земя, вместо собствените й хора. Освен това, заради факта, че в легиона се приема почти всеки, без значение миналото му, от това какво бяга и какво е извършил преди, в редица документални филми и медии легионът се определя с много епитети, някои от които „рай за главорези, мошеници и бегълци от правосъдието“. Въпреки това Френският чуждестранен легион има статут на едно от най-елитните военни формирования в света, а преобладаващото мнение в обществото е романтично и повечето хора го одобряват. Интересно е, че в много държави вербовка на новобранци за Чуждестранния легион, е престъпление. В Германия се наказва с 5 години лишаване от свобода, в Швейцария завърналите се легионери биват осъждани на затвор, а австрийци, които са служили в Легиона биват лишавани от австрийско гражданство. Затова и голяма част от легионерите са от държави от Източна Европа и Южна Америка.

Легионерите биват изпращани на най-опасните мисии, в които Франция участва. През новата история това са Афганистан, Косово, Чад, Бряг на Слоновата кост, Камбоджа, Сомалия, операцията в Мали и други. Първоначалният договор на легионерите е 5 години, като ако служиш поне 7, можеш да получиш френско гражданство. Обученията на легиона са брутални като голяма част от тях се извършват в изключително тежки условия. Физическите обучения са безмилостни – новобранците преминават през всякакви трудности, тежки изпитания и сериозна подготовка, а психическите усилия са дори по-големи. Легионерът е не само откъснат от всичко лично, но и според бивши наемници неговият начин на мислене е под контрол, всяко негово действие е отбелязвано в личното му досие, а за всяко провинение го очаква тежък карцер. Освен това всеки новобранец е подложен на унижения и подигравки от по-възрастните, които отговарят на клишетата от военните филми. Това се дължи на факта, че в легиона отиват не малко хора, които са или престъпници, или са доведени до пълно отчаяние и това е единственият им начин за нов живот. Все пак, много повече са хората, които не крият нищо за себе си. Според мнозина школата на легиона е най-тежката в съвременния развит свят, но за всичко това наемниците биват предварително предупредени, а изборът е техен. Въпреки това личности, които са търсени от Интерпол и имат зад гърба си обвинения в тежки престъпления не се приемат в легиона. Най-разпространеното оръжие в легиона е автоматичната френска пушка FAMAS.

Източник:www.security.bg
Снимка – www.nytimes.com
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ НОВИНАТА👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇

0 Comments:

Публикуване на коментар

ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ

zonabul.net не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

ПОСЕТИТЕЛИ ГЛЕДАТ