Беше 1962-64 година. С кораба с който доставяхме зърно отплавахме от България- крайна цел Куба. В международни води преди да влезем в териториалните води на Куба над нашия кораб се появиха американски военни самолети.

"Сменете курса!" Това бе наредено на капитана ни от пилотите. Но капитана не сменя курса, ние се притеснихме.Американските самолети летяха ниско над нас....Капитане- кажи какво става?, а той мълчи и нарежда на пом.капитана пълен напред. След като влязахме в териториалните води на Куба над американските самолети летящи над кораба се появи цяла армада от руски военни самолети в буквата V ! Американските самолети един по-един се отдалечиха от кораба ни.

На пристанището капитана ни каза- "Извинявайте момчета, че ви притесних.Нямах право да ви казвам- Доставяме оръжие на Куба. Аз знаех, че имаме защита от съветска страна." из спомени на един моряк приятел на баща ми.

Жеко Борисов
Използвана е илюстративна снимка
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ НОВИНАТА👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇

0 Comments:

Публикуване на коментар

ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ

zonabul.net не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

ПОСЕТИТЕЛИ ГЛЕДАТ