Looking For Anything Specific?

Защо България е най-бедната страна в Европа?

Снимка:www.dnevnik.bg

ЗАЩОТО В БЪЛГАРИЯ ИМАШЕ 45 + 20 години комунистическо управление, което систематично ограбваше народа в полза на една малка клика от партийни династии и чуждите им господари.

Започна се със “строителството на социализма” през 60-те години след като първо бе унищожено най-ценното в българската икономика-селското стопанство и частната инициатива през 50-те години с национализацията и колективизацията приложени с насилие и терор,информира сайтът news.bg

Строителството на социализма се изразяваше в строителство на големи, енергоемки, трудоемки,но остарели мастодонти без никаква икономическа полза като МК“Кремиковци”, ВМЗ, Балканкар, КТМ Радомир, КТМ Русе, “Плама”-Плевен, и много др.заводи, оборудвани със стари съветски машини и построени с единствената цел да обслужват интересите на СССР и т.н.социалистическо разделение на труда в СИВ – напр. прословутите български електрокари-абсолютно непродаваеми и безполезни, консервни фабрики и тютюневи комбинати годни да хранят единствено гладния и пиян руски мужик и т.н.

С разпадането на соц.лагер и СИВ свърши и “братската дружба” със СССР и всичко стана с пари.Новите съветски и в последствие руски управници много бързо се перестроиха на пазарна вълна и престанаха да ни подаряват евтини съветски суровини и да купуват нашите боклуци, напротив въведоха високи вносни мита за българските стоки, а напълниха новите си лъскави супермаркети с вносна стока от Запад.
У нас се смени частично системата – от “развит социализъм” се наложи да се връщаме към строителството на капитализъм през 90-те год. на 20 век.Проблемът на този преход, който продължава вече 20 години е,че се извършва от същите строители на социализма-бившите комунисти и партийни ченгета,в които останаха финансовите и информационни средства.

Голяма част от финансовите средства на НРБ бяха изнесени в чужди банки напр.Нордбанк,ЕБВР още през 80-те год.чрез т.нар.външно-търговски фирми. По неофициални данни това са няколко милиарда лева,които се управляваха от доверени партийни функционери като Огнян Дойнов, А.Луканов,Ст.Марков, Г.Найденов и др.С тези средства през 90-те год.се създадоха новите”капиталисти” и техните фирми,банки,имоти, а по-късно се осъществи големият строителен бум от 2004-2008 год.ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ИКОНОМИКАТА НА БЪЛГАРИЯ СЕ ЗАПЪТИ КЪМ КАПИТАЛИЗМА ПО ПОСТ-СЪВЕТСКИ МОДЕЛ:

Сценарият беше създаден и спуснат от КГБ още при краха на СССР и перестройката на Горбачов и целта беше всички средства на бившите соц.държави / вкл.финансови, технологични, информационни /да се съхранят, завземат и преразпределят от старата партийна номенклатура.Не случайно в новосъздадените / с парите от големите соц.стопански организации / у нас банки всички директори станаха бивши ченгета от Школата на МВР в Симеоново, борци и др.спортисти станаха “добре облечени бизнесмени”, изведнъж се пръкнаха големите олигарси собственици на набързо приватизирани примамливи фабрики и цели отрасли – напр.в хранително – вкусовата промишленост-месокомбинати, мандри,винзаводи, хлебозаводи, захарни заводи; голяма част от мините и обогатителните фабрики,земеделски земи и стопанства, мелници, силози, транспортни средства и дори цели параходства.Между впрочем, явно при това преразпределение борбата е била безмилостно жестока, защото неколцина от тези “милионери на заплата” загинаха зрелищно или се споминаха скоропостижно – всички ги знаем и помним...
Засега ще се ограничим с историята тъй като тя е известна и хората с не много къса памет я знаят добре.
И така според нас основните причини за бедността на българина са:

1.Ограбването на народа в продължение на много години от една престъпна партийна клика и нейните креатури в по-ново време.Ограбените от народа и преразпределени средства са в размер на много милиарди лева.Ограбването стана и става по различни начини – спомнете си финансовите и стокови пирамиди от 90-те, хазарта, чрез цените на тока, парното, водата, телефонните услуги вкл.мобилни, банковите лихви и такси, увеличените данъци,такси,глоби, а в последните 4-5 години и чрез строително-имотната пирамида.

2.Оставането в ръцете на партийната номенклатура и новите креатури на всички средства за производство - икономика, финанси,информация,технологии и тяхното преразпределение в интерес на малка група избрани партийни олигарси-бизнесмени.За съжаление у нас няма класа на капиталисти-собственици с опит в различните стопански дейности, с финансови средства, ноу-хау, материална база, технологии.

3.Остарялият социалистически манталитет на гражданите? Това е най-големият проблем на поколения българи, които социализма научи на мързел и живуркане.Работлив бил българинът – може и да е бил ама преди 9.9.44 г., а не сега, 60 години по-късно.В резултат на социализма се затри българското село и селско стопанство, а в градовете не останаха соц.предприятия в които дошлите селянчета се учеха набързо в ПУЦ-а да станат стругари, монтьори, шивачки, тъкачки и т.н.Няма го прословутия български хъс и предприемчивост. В последните 10-ина години новите”капиталисти” се опитват да налагат западна организация на труда.На мода са професии като охранител, оператор в кол център / телефонист /,продавачка, сервитьорка, танцьорка на пилон, а едни от най-желаните професии от децата са чалга певица или бодигард. Медиите упорито насаждаха и насаждат мнението,че приватизацията е мръсна работа,че частен бизнес значи престъпен, че фирмаджия е равно на мошеник и прочие.Създаде се дори едно неписано разделение между частници и държавни чиновници – идете напр. в което и да е държавно учреждение и помолете за справка или документ – ако не ви върнат минимум 3 пъти, значи имате голям късмет...Чиновника гледа на гражданине-клиент като на престъпник или досадник, дошъл да му губи времето. Болшинството от хората чакат нещо наготово, някой друг да решава вместо тях и да ги оправи. Тези настроения се насаждат постоянно и от манипулирани и некомпетентни журналисти, за които държавата е майка-хранилница.
В резултат на хаотичното преразпределение и дивашкият капитализъм / с цел първоначално натрупване на капитал /в страната се оформиха няколко икономически и демографски центъра – София,Варна,Бургас,Ст.Загора, в същото време селата и малките общини са обезлюдени и със застаряващо население и с така нар.”затихващи функции”.Младите хора търсят работа и бърза реализация,нямат търпение да чакат като родителите си с години за жилище, кола, телевизор и др.благинки.Когато не намерят добре платена работа у нас мнозина заминаха в чужбина – над 1 млн.млади и по-стари българи се трудят сега в цяла Европа- Испания, Германия, Гърция, Турция, Кипър, Италия и др.
Те наливат в страната под формата на финансови помощи,които изпращат на своите близки над 1 милиард годишно.Тези,които останаха тук са принудени да търсят каква да е наемна работа.Мнозина се съгласяват да работят на минимална заплата,без осигуровки, само за да оцеляват. Значи проблемът на хората е не в държавата, в управляващите или други странични фактори, а в собственото им МИСЛЕНЕ.Над 90% от хората по света приемат заобикалящата ги действителност като даденост, стремят се предимно към потребление – храна, секс, удоволствия, забавления, а работата възприемат като нещо задължително необходимо за да живеем, но тягостно и неприятно. От друга страна по силата на навика и установения си мироглед на тогованци, пак над 90% след като останат без работа, пак отиват да търсят наемен труд,но се страхуват за започнат собствен бизнес. Малцина са тези, които намират удовлетворение в работата си, и това са предимно самозаети, хора със свободни професии, хора в голяма степен постигнали по-висок социален статус и в определена степен финансово задоволени и независими.Ето, това трябва да се прави – да се стимулират онез 10-15% находчиви, да се стимулира предприемчивостта, желанието за работа, търсещите хора с нови идеи.Няма страшно,че ще се случат грешки и ще се наложи да се сменят по няколко пъти различни бизнеси, това не пречи,напротив натрупва се опит и увереност с всеки следващ успех.В Европа средната възраст на фирмите е 3 години, след това фалират.Предприемчивите и находчивите не се отказват да започват и не започват да се отказват.

4.Най-голямата беда у нас е,че с разпадането на соц.система и прехода към новата-стара система на капитализъм икономиката остана полу-социалистическа. Уж се създадоха частни фирми, уж имаше приватизация, уж дойдоха чужди частни “стратегически инвеститори”, но на практика, начина на работа и мислене е по старому.Голямото пост-социалистическо, разграбващо преразпределение на икономиката не доведе до нищо ново и позитивно.
-У нас не се извърши докрай приватизация и демонополизация – и сега големите мастодонти НЕК, БТК, ВиК и др. си определят цени както си искат и крадат народа, в същото време въртят милиарди и разпределят милиони в бонуси, луксозни коли и офиси за мениджърите си.
- У нас не се създаде класа на истински богатите хора, а само на изкуствено забогатели, но зависими т.нар.”милионери на заплата”.
Само богатите хора са двигател на прогреса и просперитета, защото те наистина създават средства за производство и възможности за работа на много други хора-наемните работници. Но богати хора,които сами са постигнали богатството си с труд и предприемчивост, или са го наследили от предците си, а не такива получили всичко наготово откраднато.
Богатите създават нови производства, предприятия, услуги, работни места защото влагат нови идеи, финанси, много труд и иновативна енергия, докато наемния работник се интересува само от свършването на определената му работа / много често некачествено / и от получаването на заплащане за това.Пример за приноса на богатите е Великобритания-най-старата капиталистическа страна.Там лордовете и богатите предприемчиви индустриалци още през Викторианската епоха са създали най-модерните фабрики, най-красивите замъци и сгради, мостове,пътища,паркове, инфраструктура.Кралицата им предоставя земята за ползване за срок до 99 години под наем и това важи и до сега, но при застрояването се спазват определени изисквания и всичко остава за поколения напред. За съжаление с честен труд богат се става бавно и трудно, най-често с труда на няколко поколения.
-У нас не се създаде т.нар.”средна класа” от хора,които до голяма степен да са финансово обезпечени и задоволени – тази средна класа в САЩ и стара Европа създава най-големия дял от нац.доход и е най-големия данъкоплатец.
Освен възможности за създаване на класа на богатите,която се създава с поколения труд, държавата следва да дава възможност на хората,които имат идеи,желание и предприемчивост да започват и развиват собствен бизнес.Възможности се създават чрез стимулиращи мерки /особено в криза /, а не чрез рестрикции както е сега – такси, регулации,лицензи, глоби, купища ненужни документи и разрешителни.За да се открие 1 магазин дори в собствен гараж се изискват няколко десетки документа от различни инстанции. Малцината, опитали се в началото на прехода да започнат честен частен бизнес се отказаха или бяха принудени да се откажат заради множеството изисквания,такси, данъци, глоби, увеличени наеми и прочие.В допълнение мнозина бяха рекетирани от създадените борчески рекетьорски бригади, охранителни фирми,”застрахователи” и др. мутри. Все пак се оформи една “дребно-буржоазна” на соц.език прослойка от занаятчии и дребни бизнесмени – собственици на минимаркети и кафенета, на малки ресторантчета тип барака, фризьори,бръснари,тенекеджии,монтьори, нотариуси, стоматолози, агенции за услуги и др.Такива хора оцеляват сами и не са се напечелили, но поне работят с желание и с убеждението, че сами са си господари.”Средна класа” означава прослойка от хора, които са финасово задоволени и дори финансово независими, а има ли такива у нас и колцина са те?
- Сега ни убеждават,че България ще настигне европейските държави по доходи след 45 години – т.е.”трай коньо за зелена трева”-това е поредната заблуда за народа, наред със заблудата на пенсионерите,че им вдигат пенсийките. В много от бившите соц. и нови европейски държави като Словения,Естония, Латвия,Чехия, Унгария и дори Румъния заплатите почти достигнаха най-ниските нива в Европа като тези в Португалия,Гърция.
Това е така,защото там се създадоха възможности за хората да работят, извърши се доста по-прозрачно приватизация, вкараха се чужди инвеститори и пари, докато тук се крадеше от всички, на всякакви нива. България се оказа за някои най-богатата страна-“манна небесна”.У нас сега могат да се видят повече луксозни имоти и коли отколкото и в най-богатите държави.

И така РЕШЕНИЕТО НА ПРОБЛЕМИТЕ НА БЪЛГАРИНА Е: СВОБОДА В ИКОНОМИКАТА, ДИСЦИПЛИНА В СПАЗВАНЕТО НА ЗАКОНИТЕ:

1. Облекчаване до минимум на изискванията, документите, регулациите при стартиране на нов бизнес, облекчено ползване на кредити, гратисни режими на връщане и т.н.Реално общините могат да планират и регулират бизнеса в своите райони като определят напр.необходимите търговски обекти за всеки град или село според брой жители.

2.Облекчаване на нормативните актове, процедурите и изискванията при стартиране на нов бизнес-закони,наредби, общински наредби,правилници и др. Защо да не се промени напр.Търговският закон и се предвиди създаването на т.нар. “1 евро ООД” както е в Германия.

3.Облекчаване на трудовото, данъчното и осигурителното законодателство по отношение изисквания за трудови договори, регистрацията и отчитането им и др.В Германия и др.европейски страни напр. всеки може да отиде и да работи без договор за по няколко часа дневно,но на края са длъжни да му платят надника.
4.Намаляване до минимум на чиновниците и др.платени държавни службици, които реално не само не помагат, а напротив пречат на хората, при това получават огромни заплати,премии,бонуси, коли и др. облаги.
5.Много важно е да се ограничат до минимум всякакъв вид облаги и привилегии за всички – като се започне от министрите и политиците и се стигне до последните т.нар.”социално слаби” цигани,получаващи помощи пак от нашите вноски.
МНОГО ПО-МАЛКО СРЕДСТВА ДА СЕ ПРЕРАЗПРЕДЕЛЯТ от държавата под формата на помощи, социални плащания, а чрез даване на възможности, но и търсене на отговорности.Сега напр.социалният министър инж.Тотьо иска да разпределя 1 милиард за това? Добре, нека се похарчат милиард за преквалификация, но да се видят реалните последици от това – колко хора са си намерили нова работа след това, а не парите пак да отидат на вятъра или на море. Преди Масларова похарчи милиони за курорти на пенсионери и др.глупости.Нека да се намерят и други възможности, сигурно има и умни хора по министерствата, ако няма, да намерят.
6.Да се намери начин за осигуряване на заетост на неграмотните и неимотни хора по селата – предимно от малцинствата.Защо да не се трудят в определени селскостопански кооперативи от типа на КЗС? Така ще имат храна и подслон и ще се прекратят кражбите и грабежите по селата.Или говорим за циганите само преди избори и след поредния грабеж и селски протест.
7.Законите да бъдат направени в услуга на хората, а не на чиновниците и корумпираните управници.Когато са разумни, разбираеми и изпълними, всеки ще предпочете да си плаща, вместо да лъже и крие доходи и данъци.
Дайте на хората възможности и свобода да работят и ще има за всички.За да можеш да взимаш, трябва първо да даваш.
Някога Людмила Живкова казваше, че ще сме стигнали комунизма когато всички хора заживеят “по законите на красотата, а не по законите на необходимостта.” Писателят Николай Хайтов пък заяви , че за него комунизъм ще настъпи тогава, когато хората ще могат да се занимават с това, което ги прави щастливи. С една дума – всеки да може да работи това за което е най-подходящ и можещ и това да му носи удовлетворение без да се налага да се труди за да оцелява както го правим сега.Е, 45 години оцелявахме и бяхме еднакво бедни, после още 20 години се преустройваме и пак оцеляваме в различни кризи, ДОКОГА! Животът на 1-2 живи поколения мина, а засегна и този на следващите. Всяко ново поколение е принудено да започва от началото – родителите ни оставиха имотите на село и дойдоха в панелните градски гета, след това нас ни изритаха в по-новите панелки в крайните квартали, а децата ни избягаха по чужбините и започват от начало да градят семейство, дом, имот. В Западна Европа имотите са даденост за мнозина и въобще не ги притеснява какво ще работят, защото знаят,че ще наследят магазина или фабриката или бизнеса на родителите и дедите си отпреди 100-200 години.Ще можем ли да повторим “повелята” на Г.Димитров и за 10-15 години да постигнем онова, което други народи са направили за векове.Нима не е възможно, ами то всичко е измислено и проиграно.Само да има кой да ни води по тъзи утъпкан път и ще станем наистина европейци.Дай Бог!!!

Източник:news.bg
РЕКЛАМА:

Публикуване на коментар

0 Коментари