Разпадащ се на части „Мерцедес“ лети с висока скорост в дясното платно на бул. „Цариградско шосе“ от моста в посока спирката на полиграфическия комбинат „Д.Благоев“. Часът е около 11 ч, а датата 18 април 2003 г. Пушещият брониран звяр засича и удря тролей по линия №5. Подминава на „косъм“ острова със спирката и се пуска в локалното платно. Следва удар в паркирана жълта кола и мерцедесът спира, а от капака му започват да излизат пламъци. Всичко това се разиграва пред ужасените погледи на ученици и техните родители, чакащи на спирката пред комбината.

От мястото на шофьора изскача обгорен мъж, изцяло черен, а по остатъците от дрехи личи, че е бил с костюм. От тялото му се издига пушек. Мъжът маха отчаяно с ръце и първата кола го качва към „Пирогов“. Обгореният, но жив шофьор, е Иван Тодоров-Доктора, до 18 април 2003 г напълно неизвестен на обществото. Минути преди това точно на моста на „Цариградско шосе“ в бронирания му мерцедес избухва мощна бомба. Тодоров е по случайност зад волана, просто същия ден е решил да кара, а не шофьорът му Йордан Спасков, бивш служител на НСО,uniconbg.com

Спасков е до него и бомбата, насочена срещу седалката до шофьора, го прави на парчета. От разкъсания от взрива мерцедес се подава само част от ръката му.

След като следователите вдигат колата от „Цариградско шосе“ на пода на мерцедеса на Доктора се вижда огромна дупка.

И докато хората се чудят кой е взривеният „негър“ от колата зам.директорът на НСБОП тогава полк. Венелин Великов заявява пред БТА, че мъжът е Иван Тодоров-Доктора, известен контрабандист на цигари, който службата му е разработвала от доста време.

Най-смешното в случая е, че полк. Великов, дългогодишен зам.директор на НСБОП, бе уволнен светкавично от МВР само година и осем месеца по-късно заради… Доктора.

Защото адвокатите на Тодоров Георги Георгиев и Виктор Михайлов, бивш вътрешен министър, показаха справка от НСБОП, подписана от Великов, в която се казва следното: „НСБОП не разполага с потвърдени данни за извършени престъпления от Иван Тодоров-Доктора. Службата не разполага и с данни за нарушения в търговската дейност на Тодоров. В НСБОП няма информация за престъпни връзки на Тодоров с чужди граждани.

Атентатът на „Цариградско шосе“ обаче предизвика няколко огромни скандала със силен политически отзвук. Незнайно и до момента как във взривената кола на Доктора бе открито куфарче с компрометиращи снимки. Те бяха занесени от МВР на президента Първанов и премиера Саксокобурготски под името "доклад със снимки на политици и магистрати заедно с фигури от престъпния свят". На снимките се виждаха двама министри от кабинета "Сакскобургготски" - Милен Велчев и Пламен Петров, заедно с депутата Мирослав Севлиевски, как играят карти на яхта в Монако, заедно с неизвестния на публиката към онзи момент Петър Петров - Амигоса. На заден план на борда обаче се виждаше и взривеният Иван Тодоров.

Магистратите пък се оказаха военният прокурор Трендафил Трайков и апелативният прокурор на София към онзи момент Иван Петров. За тях се твърдеше, че имат засечени нерегламентирани контакти и телефонни разговори с Доктора и друг известен бизнесмен - Константин Димитров - Самоковеца.

Заради министрите и депутата избухна политически скандал, който продължи няколко месеца. Магистратите пък бяха викани от главния прокурор Никола Филчев за оставки, но те отказаха да ги подадат.

От т.нар. "доклад" на МВР така и не излезе нищо, тъй като събраните материали не водеха към никакви конкретни факти.

След няколкодневна истерия около доноса на МВР, правителственият говорител Димитър Цонев бе принуден да съобщи: "Данните в доклада не съдържат информацията, която се тиражира в медиите през последните дни". Това се случи след двучасова среща между премиера Симеон Сакскобургготски, главния прокурор Никола Филчев, вътрешният министър Георги Петканов и министър Милен Велчев. Ден по-късно оставка подаде главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов, но премиерът отказа да я приеме.

Остана мистерия появата на снимките след взрива на Доктора. Според една от версиите те са били дадени на МВР от бизнесмена Спас Русев, който организирал забавлението с прословутата яхта. Според друга Амигоса ги е подхвърлил на ченгетата, за да злепостави Доктора поради влошаване на техните отношения.

Внезапно властите започнаха да сочат Тодоров за голям престъпник, въпреки че срещу него към онзи момент нямаше нито едно разследване. Прокуратурата обаче възобнови дело срещу него, спряно преди 10 години. След серия демонстративни разпити го обвини за отвличане на друг „герой“ с висящи дела - хасковският бизнесмен Милослав Кръстев. Впоследствие на база променяни няколко пъти показания на Кръстев, съдът даде на Доктора 5 години затвор за отвличането. Тази присъда бе отменена от Върховния касационен съд. Причината - недоказаност на обвинението. Случаят бе върнат за ново разглеждане от магистратите. След смъртта на Доктора обаче делото отиде в архива.

Междувременно през 2005 г. прокуратурата обвини Иван Тодоров по друг случай - този път за пране на 98 млн. лева. Те били от контрабанда на цигари, но самата контрабанда не бе доказана, а само се разследваше.

Заедно с него пред съда бяха изправени някогашният му приятел и другар по яхта Петър Петров - Амигоса и братята Дойчин и Петър Мирянови.

През декември 2003 г. Тодоров, който се отърва след атентата само със спукано тъпанче на ухото, проговори. И обвини за взрива бившия си приятел Петър Петров - Амигоса, приятелката му Ася Зафирова и "нисък генерал, който носи скъпи костюми и пуши пури за близо 3000 лв. на месец".

Към онзи момент шеф на полиицията бе ген. Васил Василев. Няколко дни подред никой не назова името му пряко, но на 25 ноември 2003 г. главният секретар на МВР Бойко Борисов отсече: "Не участвам във викторина, за да обяснявам, че Доктора има предвид генерал Василев, но мисля, че е редно вече и институциите в държавата да се задействат и да се прекрати вече с този пасквил , защото ни се смее цяла Европа". 10 дни по-късно ген. Василев освободи поста, който заемаше.

След много разпити и експертизи разследващите взрива на „Цариградско шосе“ стигат до извода, че бомбата в колата на Доктора е поставена в гараж в центъра на София. Седмица преди атентата Тодоров дал колата си за „проби“, защото искал да я продаде. Тогава бомбата е сложена в жабката срещу седалката до шофьора. Доктора е бил следен и се знаело по какъв маршрут минава всеки ден. Мощното взривно устройство е задействано дистанционно, но не е предвидена само една подробност, че Тодоров ще кара колата. Така соченият за контрабандист номер 1 в страната започна да живее своя втори живот. Той продължи непълни три години.

На 22 февруари 2006 г Тодоров бе екзекутиран хладнокръвно от двама килъри с кола на ул. „Червена стена“ зад бившия японски хотел в столицата. Те засичат джипа му “Порше Кайен” с бяло „Ауди А4“. Изскачат навън с автомати и откриват огън. Колата ги чака със запален двигател. Мятат се в нея и изчезват по бул. „Черни връх“.

Доктора е направен на решето, този път той седи до шофьора си Васил Стоянов. От тялото на контрабандист номер 1 са извадени 13 куршума. Стоянов отнася 8 куршума, които попадат в корема и сърдечната област. Налага се да му изрежат част от далака, парче от черния дроб и черва, за да оцелее. Въобще професията шофьор на Иван Тодоров се оказа смъртоносна.

По-късно става ясно, че минути преди разстрела на Доктора по същия маршрут на ул. „Червена стена“ минават кортежите на премиера Сергей Станишев и турския президент Ахмет Недждет Сезер, които отиват на обяд в бившия японски хотел.

В джипа до убития Тодоров е открито ново куфарче този път истинско, но пълно с пари. Там имало около 3000 евро. Става ясно, че Доктора е отивал на среща с бившата шефка на митниците Елка Владова. Какво е трябвало да обсъждат остава тайна и до днес.

Мъртвият вече Тодоров пак предизвика скандал. Три месеца преди неговото убийство при акция на МВР в ареста са задържани братята Красимир и Николай Маринов-Братя Маргини по обвинение за подготовка за убийството на Доктора.

Маргините отдавна са оправдани, единият, по-малкия отдавна изчезна и се издирва, но заподозрени или обвинени за двата атентата срещу Доктора няма. И те остават неразкрити.

Според една от последните версии Доктора е отклонил от нарконалите около 300 милиона евро за пет години. Това е била и основната причина да бъде очистен. Парите са били дължими, както на колумбийските картели, така и на посредници от Турция и Испания.Не е ясно и до ден днешен в кои банки в чужбина се намират въпросните милиони.

Източник:uniconbg.com
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ НОВИНАТА👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇

0 Comments:

Публикуване на коментар

ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ

zonabul.net не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

ПОСЕТИТЕЛИ ГЛЕДАТ