"Макдоналдс" в Москва при откриването му през 1989 г

Три ресторанта от американската верига за бързо хранене "Макдоналдс" са закрити в Москва, предаде Лента.ру.

За предстоящото им закриване стана ясно още вчера. Днес държавният контролен орган Роспотребнадзор организира извънпланови проверки на заведенията "Макдоналдс" в Москва, Подмосковието и още 16 области в цяла Русия.

В Москва са инспектирани общо 5 ресторанта. Сред затворените заведения в столицата е това на Пушкинския площад в Москва. То е първият ресторант "Макдоналдс", открит в СССР още през 1989 г. Заведението е и най-голямото на веригата в Европа. За откриването му Москва и Вашингтон са преговаряли още от 1976 г.

Като официален мотив за затварянето на трите московски заведения бяха изтъкнати "многобройни нарушения на изискванията на санитарното законодателство". Така твърди вицепремиерката Олга Толодец. Анализатори обаче смятат, че това са своего рода контрасанкции срещу САЩ. Вашингтон въведе редица наказания срещу Москва заради присъединяването на Крим и Севастопол и подкрепата за проруските сепаратисти в Източна Украйна.

"Макдоналдс" попадна на мушката на руските власти още през март. Тогава Украйна закри заведенията от веригата на полуостров Крим, който Русия обяви за анексиран. В отговор крайният националист Владимир Жириновски предложи руснаците да сторят същото не само с "Макноналдс", но и с "Пепси кола".

Отделно в интернет се появи петиция, инициирана от московчанин на име Андрей Лебедев лично до руския президент Владимир Путин. Тя призовава за закриване на ресторантите на "Макдоналдс" и дъщерните й компании в Русия. До този момент петицията е подписана от над 26 000 души. В нея се изтъква, че всички деца, посетили "Макдоналдс", стават потенциални клиенти на болници, което щяло в бъдеще да увеличи рязко бюджета на Министерството на здравеопазването.
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ НОВИНАТА👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇

0 Comments:

Публикуване на коментар

ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ

zonabul.net не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

ПОСЕТИТЕЛИ ГЛЕДАТ