Looking For Anything Specific?

Крадци използват нови похвати по празниците!Бъдете предпазливи!

Почивните дни около Коледа и Нова година освен празничност и богати трaпези, предоставят и възможности за пътуване в страната и чужбина. Много хора напускат домовете си, за да гостуват на свои близки.Но празниците също така могат да се тълкуват и като „работно време” от определени представители на обществото. Добре е да се вземат мерки за предпазване на жилището и ценните вещи преди заминаване. Бъдете отговорни и не допускайте небрежност към имуществото си, съветват от полицията.

За сигурността на дома 1. Нека да запазим дискретност за предстоящите си планове! Споделянето на намеренията за отсъствия от дома с широк кръг от хора не е препоръчително. 2. При напускане на дома за празниците парите и ценните вещи не бива да бъдат оставяни в жилището, без съответните мерки за сигурност. Интерес за крадците предизвикват пари, накити от благороден метал и компактната техника – видеокамери, мобилни телефони, преносими компютри, цифрови фотоапарати. 3. Оставете осветлението включено, ако жилището ще е празно само за една нощ! А, ако отсъствието ще е по-дълго, се погрижете да затворите добре всички врати и прозорци. Осигурете близък, който да наглежда жилището. 4. Не оставяйте ключове от дома си на леснодостъпни места! 5. Бъдете внимателни кого и как пускате вкъщи! Информаторите на крадците са най-разнообразни. 6. Ако бъдат забелязани съмнителни следи от взломяване или бъде усетено подобно намерение, е време за позвъняване на тел. 112. Съпричастността към съседите е много значима, защото никой не е застрахован. За безопасно пазаруване

По време на празници хората, заразени с настроение и празничен дух, стават малко по-непредпазливи. Купуването на подаръци е приятно занимание, което трябва да донесе радост на всички и затова е важно да се положат максимални усилия за превенцията на джебчийските кражби. 1. Добре е да не се носят големи суми пари, а ако все пак се налага – да бъдат разделени на части и поставени на различни места. При разплащане на сметки, да не се отваря широко портмонето, за да не се изостря вниманието и интереса на джебчиите. 2. При попадане в навалица, чантите трябва да бъдат притиснати плътно до тялото, отпред, така че контролът над тях да е непрекъснат. 3. Портфейлът или парите не бива да се оставят без надзор. Без значение дали е по време на пробване на дреха, хапване в заведение или просто почивка. 4. При ползване на банкомат закрийте клавиатурата с ръка! Уверете се, че човекът зад Вас няма видимост. Препоръчва се използването на банкомати, разположени вътре в сградите на банки. Важно е банковата карта и пин кодът да не се съхраняват на едно и също място. 5. Не оставяйте във външни джобове на яке или друга дреха ценни вещи или пари! 6. Когато паркирате автомобилите си, не трябва да оставяме в тях на видно място скъпи вещи, техника, чанти с пари или документи! В автомобила не се оставят на видно място кашони или опаковки. 7. Избирайте място за паркиране на колата на добре осветени, многолюдни места и винаги, при възможност на охраняеми паркинги и гаражи.

Източник: uniconbg.com
Прочетете още:
РЕКЛАМА:

Публикуване на коментар

0 Коментари