Трима бивши автокрадци, превърнали се в наркобосове от групировката СИК, са избити брутално за около месец в късната софийска есен на 2003 г. Смятаните за недосегаеми от закона Евгени Стефанов-Женята, Николай Зарев-Данкина и адаша му Николай Петров-Колята, падат покосени от куршуми на автомати. Убийците им не са заловени и до днес.

„Кървавата жътва“ започва на 5 ноември 2003 г. Около 8,10  ч сутринта Евгени Стефанов и бодигардът му Николай Николов слизат от бронирания джип "Мицубиши Паджеро" към  фитнесцентъра, който се намира в бивша баня до Военно-историческия музей. Двамата са облечени в анцузи за фитнес, но носят автоматични пистолети си в чантички. Когато се насочват към входа до тях се приближава мъж с оръжие. Двамата опитват да извадят своите пистолети, но изпускат пълнителите им и хукват да бягат. Но попадат в засада. От другата страна ги чака втори „килър“, който стреля от упор в главите им.  Женята е убит с няколко куршума, попаднали в цялото тяло, но смъртоносният е в главата. Телохранителят е уцелен над окото, като куршумът е излязъл през бузата, и на още две места. Той оцелява.

Веднага след стрелбата убиецийте прескачат мантинелата и се качват в черно „Ауди“, което ги чака наблизо. Публичният разстрел става пред очите на десетки хора, които бързат за работа. Изстрелите са чути чак в румънското посолство. Тялото на Женята, с отнесена от куршуми глава, лежи няколко часа на земята пред фитнеса. Криминалистите намират на мястото на стрелбата над 20 гилзи от автоматично оръжие.

Джипът, който са ползвали Женята и бодигардът му, е със софийски номер, собственост на "Футура Груп". За фирмата се знае, че е на застреляният на остров Аруба бос от СИК Поли Пантев.

Евгени Стефанов-Женята е сред най-приближените на Пантев, твърди главният секретар на МВР Бойко Борисов.

Службите имат информация, че Женята ръководи канала за трафик на хероин от Турция за България, след смъртта на Поли Пантев.

На 14 ноември следва нов брутален разстрел в София. Този път жертвата е дясната ръка на Стефанов Николай Зарев-Данкина.  Около 20,30 ч Данкина се прибира в дома си в жк. „Надежда“. Във входа обаче го чакат трима души, които го нападат. Следва сбиване и Зарев успява да се отскубне и хукнал да бяга към съседния блок.

Залп от 25 куршума на картечен пистолет е покосил известния столичен автоапаш Николай Зарев - Данкина, съобщиха от полицията. 29-годишният бандит бе екзекутиран около 20,30 ч в четвъртък пред дома му в жк "Надежда". Убийците дебнели Данкина във вход Б на блок 122, където той живее със съпругата си и 8-годишния им син. По това време Зарев се прибирал сам, след като оставил колата си на близкия паркинг. Когато влязъл във входа, трима мъже го нападнали. Последвало сбиване. Зарев обаче се отскубнал от нападателите и хукнал да бяга към съседния блок. Килърите го последвали и открили огън с автоматично оръжие. Данкина е ударен от пет куршума и рухнал до близкия блок. Убийците изчезнали в тъмнината. По време на повторния оглед край моста до гробищата на Бакърена фабрика е намерен захвърлен в тревата картечен пистолет със заглушител и сгъваем приклад „Узи“ с празен пълнител.

На мястото на стрелбата са прибрани 25 гилзи от 9-милиметрово оръжие.

Приживе срещу Николай Зарев има образувани десетина следствени дела. Последното от тях е от 2002 г. за незаконно притежание на оръжие. За това той бе задържан през септември същата година заедно с Огнян Борисов-Гангстера в Ловеч. По същото време в София е арестуван третият член на бандата Мариян Митов. "Тези хора са толкова опасни, че всяват ужас дори сред престъпния свят. Те изкарват доста добри пари с престъпления", коментира тогава Бойко Борисов. През 2002 г. Данкина е осъден на 15 г. затвор за въоръжен грабеж и опит за убийство, извършени през 1998 г. в Студентски град. Той обаче обжалва присъдата и до произнасянето на по-горната инстанция бе пуснат от Софийския апелативен съд под парична гаранция от 3000 лева през януари т. г. с мотив, че няма да извърши други престъпления и да се укрие. Присъдата му е „изпълнена“ от неизвестни убийци. Данкина многократно е регистриран в полицията за кражби на коли, магистрални грабежи и наркотици.

Името му  нашумя през 90-те години на миналия век покрай нарочения за автокрадец №1 на държавата Ганчо Въчков-Ганеца, който беше застрелян на 6 юни 1999 г. в София от барети, въпреки официалната версия на МВР, че се е самоубил. Според криминалисти Данкина започнал като автокрадец. Славел като най-сръчния в бандата на Ганеца.
Обикновено при ударите на прочутата група Зарев имал грижата да обезвреди алармата и отвори вратата на набелязаната лимузина. Данкина минавал за много нагъл и дързък бандит. Сред подвизите му е бягството при опит да бъде спрян от полицейски патрул на бул. "България" през 1999 г. Тогава, вместо да спре на вдигнатата стоп-палка, Зарев дал пълна газ и открил огън по преследвачите. Тогава бе тежко ранена 19-годишна студентка, която пътувала на седалката до бандита. На Данкина се приписва и дръзката кражба на лимузината на тогавашната зам.-министърка на промишлеността в кабинета "Костов" Едит Гетова. В подземния свят Зарев се славел с избухливия си нрав. Апашът държал много на външния си вид.

На 18 декември от ръцете на наемни убийци пада мъртъв и третият член на групата Николай Петров-Колята, бивш гард на Женята. Неговият разстрел е най-брутален, защото става пред очите на детето му. Кървавата драма се разиграва в апартамента му в „Младост“ около 19 ч. Непознати мъже позвънили на вратата, но Петров не отворил. Те извикали "полиция", но Колята не се подчинил и тогава те я разбили. С насочени оръжия заставили тъщата и по-големия син на Петров да легнат на земята. Жената и детето видели двама мъже, но е възможно с тях да е имало още един. Килърите не били маскирани. Колята се скрил в детската стая, но убийците влезли вътре и го застреляли от упор в главата и тялото с шест куршума. Съпругата и другото му дете били на гости. Секунди след изчезването на убийците токът в квартала е спрян.  Колята също е от бандата на Ганеца.

През февруари 2003 г той е арестуван при зрелищна акция на МВР заради изнудване на треньорката по спортна стрелба от Велико Търново Йорданка Среброва.  Жената идва в София на състезание на стрелбището на МВР в кв. „Гео Милев“ и паркира колата с отпред. Нагли крадци отмъкват автомобила пред очите на полиицията, след което звънят на Среброва и й искат откуп. Тя се свързва с олимпийския шампион по стрелба Таню Киряков, офицер от МВР, а той се обажда на главсека Бойко Борисов. По клетките на мобилните телефони рекетьорите са заловени в заведение в Студентски град. Групата „изнудвачи“ е много интересна. В нея влизат състезателят по модерен петобой Цанко Хантов, бившият петобоец Емил Трухчев,  Петър Стоянов-Сумиста и Николай Петров-Колята, който е бивш боксьор. След почти целодневнов заседание съдът ги пусна под парична гаранция. А дело така и нямаше. Сумиста търка наровете в затвора с доживотна присъда като тартор на бандата „Килърите“, а Колята е покойник.

По данни на НСБОП в началото на 90-те години на миналия век Петров е регистриран за кражба. През 1998 г. получил условна присъда от 1 г. за кражба, а през 2000 г. е задържан за нанасяне на средна телесна повреда. През септември 2002 г. Колята, Данкина, Огнян Борисов-Хамстера, Ганеца и още двама бяха задържани за грабеж и незаконно притежаване на оръжие. Въпреки доказателствата Колята не беше обвинен.

Три години след кървавите разстрели в столицата своя версия за тях има хърватинът Роберт Матанич, сочен от МВР като тартор на банда за поръчкови убийства действала у нас. През 2006 г пред сръбски полицаи в Неготин Матанич твърди, че два дни преди да разстреля Женята на 5 ноември 2003 г., Милчо Бонев му разпоредил убийството и му обещал 250 000 евро за екзекуцията. Причината групата на Женята му била конкурент във вноса на дрогата.
Според описания на свидетелите, единият от екзекуторите на Женята може и да е бил Робърт, за другия се предполага, че е Сретко Калинич от Земунския клан.
Поръчковите убийства са извършвани с оръжие, внасяно от Хърватия и Босна през Сърбия, като предпочитани са били автоматичните пушки и пистолети, обяснил Матанич пред неготинските разследващи. След разстрела на Бай Миле хърватите и сърбите започнали да купуват хероин от новия български покровител и да го прекарват в Белград.

Друга версия за разстрелите на тримата приближени на Пантев и Ганеца сикаджии е свързана с конкурентите в накробизнеса от ВИС-2 Антон Милтенов-Клюна и Димитър Вучев-Демби. Но и тя както и първата не е доказана.

Източник:uniconbg.com
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ НОВИНАТА👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇

0 Comments:

Публикуване на коментар

ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ

zonabul.net не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

ПОСЕТИТЕЛИ ГЛЕДАТ