В Русия има 45 затворени градове, в които живеят, работят, получават образование и отглеждат деца над от 1 300 000 души. Тези градове не съществуват на географските карти по съветско време. Отвън и отвътре те строго се охраняват от армията. Да се отиде на посещение в един от тях е възможно само със специално разрешително. Техните жители се занимават с наука или производство, свързани с някоя опасна технология или такава, изискваща особени предпазни мерки. Ето шест такива града.
 
 
Мирни
 
Място: Архангелска област Функция: космодрум Причина за особен статус: градът е административен и жилищен център на космодрума "Плесецк"

​Транспортиране на ракета-носител със сателит "Ресурс Ф-2" на космодрума "Плесецк". Снимка: РИА "Новости"
Транспортиране на ракета-носител със сателит "Ресурс Ф-2" на космодрума "Плесецк". Снимка: РИА "Новости"

Град Мирни се намира на мястото, където по време на царска Русия минава така нареченият "царски път ", който води до Бяло море. Според една легенда Михаил Ломоносов, основателят на знаменития Московски държавен университет, минава именно по него през 1730 г., когато пътува за Москва в каруца, натоварена с риба. Всъщност това никъде не се отбелязва, а всички паметници в града са свързани с покоряването на космоса. Първият държавен космодрум "Плесецк " дълго време е лидер в Съветския съюз по количество пуснати от него космически кораби. На герба на града са изобразени космически кораб и северното сияние, което посочва месторазположението на града в Далечния Север.
В Мирни има много обелиски и монументи. В чест на изстрелването на първия съветски навигационен космически кораб е поставен обелискът "Космос-1000", а през 1989 г. в орбита излиза сателитът "Космос-2000" и това също е ознаменувано с паметник, който поради приликата му с популярния образ на жител на друга планета наричат "извънземен".

Саров
Предишни имена: Шатки-1, Москва-300, Кремльов, Арзамас-75, Арзамас-16 Място: Нижегородска област Функция: производство на атомни бомби Причина за особен статус: на територията на града се намира Руският федерален ядрен център – Всеруски научно-изследователски институт по експериментална физика
Инсталиране на лазерното устройство "Луч" в ядрения център. Снимка: РИА "Новости" 
Инсталиране на лазерното устройство "Луч" в ядрения център. Снимка: РИА "Новости"
 
Саров не е обикновен град. От една страна, в него правят атомни бомби, а от друга – той е известен с православната светиня – Саровския манастир. В този манастир с много строг устав през 1778 г. послушник става преподобният Серафим Саровски. Тези две неща са илюстрирани на необичайния герб на града.
Под Саровския манастир съществува истински подземен град, където се криели отшелниците в търсене на спокойствие и тишина. Казват, че някога в подземието имало езеро, по което можело да се плува с лодка.
В ядрения център има Музей на ядреното оръжие, единствен по рода си в целия свят. Главният му експонат е знаменитата "Цар-бомба". Взривяването на тази термоядрена бомба през 1961 г. на арктическия архипелаг Нова земя е най-голямата експлозия в историята (10 пъти по-мощна от всичките избухливи вещества, използвани през Втората световна война, взети заедно) и едно от ключовите събития на студената война. Разбира се, повечето експонати в музея са копия.
В ядрения център в Саров днес работят над 18 хил. специалисти: физици, математици, инженери, програмисти, които поддържат ядрения арсенал на Русия и се грижат за неговата безопасност.

Озьорск
Предишни имена: Челябинск-40, Челябинск-65 Място: Южен Урал Функция: радиоактивни изотопи Причина за особен статус: на територията на града се намира Федералното държавно унитарно предприятие "Производствена организация "Маяк", където се произвеждат радиоактивни изотопи и се преработва използвано ядрено гориво
Работник в организацията "Маяк" работи с високорадиоактивен материал. Снимка: РИА "Новости" 
Работник в организацията "Маяк" работи с високорадиоактивен материал. Снимка: РИА "Новости"

Предприятието "Маяк" има ключова роля на първия етап на съветската ядрена програма през 1940-те г. Специалистите от първия екип - работници в "Комбинат №817" (старото име на "Маяк") са принудени да спазват много строги правила. Няколко години след пристигането на секретния обект не им се разрешава дори да си пишат с близките си.
 
На герба на този град има стилизиран ядрен реактор, който изригва енергия, изобразена като гущер (който е символът на Урал) с огнена опашка.
Днес жителите на Озьорск възприемат живота в града не като ограничение, а като привилегия. Затова в отношението им към пришълците има определена степен снизходителност.
Сега "Маяк" преработва използваното ядрено гориво от Русия и много други страни и произвежда голямо количество редки и важни радиоактивни изотопи, които се изнасят в над 40 държави по света, където ги използват за медицински нужди.
Знаменск
 
Предишни имена: Капустин Яр-1 Място: Астраханска област Функция: балистични ракети Причина за особен статус: градът е административен и жилищен център на военния полигон "Капустин Яр"
Учени проверяват сателита "Интеркосмос-1" преди старта. Снимка: РИА "Новости" 
Учени проверяват сателита "Интеркосмос-1" преди старта. Снимка: РИА "Новости"

Военният полигон "Капустин Яр", построен през 1946 г., първоначално е предназначен за изпитания на първите съветски балистични ракети с бойни глави. Миролюбивото си име (Зелев яр бълг.) той получава по едноименното село. От 1962 г. полигонът се използва и като малък космодрум за изследователски сателити и леки ракети-носители.
Първият началник на полигона "Капустин Яр", генерал-майор Василий Вознюк (1907-1976), постъпва на служба през 1946 г. и ръководи обекта в продължение на 27 години. И до ден днешен е почитан от жителите на града, а по кабинетите може да се видят негови портрети. Освен местния Музей на космонавтиката, изложени са военна техника, ракетни системи и радари.

Североморск
 
Място: Мурманска област Функция: морска военна база Причина за особен статус: морска база на Северния флот
Войник от Северния флот охранява контейнер с ракета. Снимка: РИА"Новости" 
Войник от Северния флот охранява контейнер с ракета. Снимка: РИА"Новости"

Североморск, някогашното селце Ваенга, се намира на брега на Колския залив в Баренцово море. Исторически тези места са населявани от саами и помори, а по-късно, през 20 в., тук идват финландците и руснаците. Строителството на база за военния флот започва в средата на 1930-те г., а статут на затворен град Североморск получава чак след разпада на СССР, през 1996 година.
Североморск се намира северно от Полярния кръг, затова от началото на декември и до средата на януари там е полярна нощ. Истинските арктически студове тук са рядкост, но поради ледения вятър и високата влажност на въздуха е много трудно да се свикне с този климат.
Гордостта на Североморск и Северния флот, най-силния военен флот на Русия, сега са ядреният крайцер-ракетоносец "Петър Велики" и самолетоносачът "Адмирал Кузнецов".

Власиха
 
Предишни имена: Костино, Одинцово-10 Място: Московска област Функция: ядрени сили Причина за особен статус: в градчето е разположен щабът на Стратегическите ракетни войски и централният команден пункт на сухопътните ядрени единици на Въоръжените сили на Русия
От 17 в. Костино е обичкновено малко село близо до Москва. През 1932 г. обаче тук се строи сградата на главния комплекс на Института за ваксини и серуми на Работническо-селската Червена армия. След това до началото на Втората световна война тук са организирани висши военно-политически курсове. През октомври 1941 г. във Власиха се разполага стационарният щаб на Западния фронт, откъдето Георгий Жуков ръководи отбраната на Москва.
След войната тук е Щабът на стратегическата авиация. През 1960-та г. военното градче изцяло се предоставя на стратегическите ракетни единици. Сега оттук се управляват всичките ядрени сили на Русия

Публикуването на цели текстове или части от тях от сайта "Руски дневник" се разрешава единствено при цитиране на източника - "Руски дневник".
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ НОВИНАТА👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇

0 Comments:

Публикуване на коментар

ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ

zonabul.net не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

ПОСЕТИТЕЛИ ГЛЕДАТ