Looking For Anything Specific?

Ще ви разкажа за една измама, която може да се случи на всекиСега ще ви разкажа за една измама, която може да се случи на всеки, понеже всеки става поне за малко прост и наивен през живота си.
Старите хора го наричат доверие. И затова най-много страдат и биват измамени.
Представете си, че подписвате фиктивен договор, по който с някаква цел, например за да послужи пред трети лица, сте обявили, че продавате имота си и удостоверявате, че купувачът ви е платил капаро от 10 000 долара. Обаче номерът за пред третото лице(банката) не минава и тя не отпуска кредит на купувача.
Продавачът решава да реализира своя имот на пазара чрез обява и купувачът започва да си иска платените уж пари, тъй като няма сделка, понеже продавачът не е изпълнил задължението си да го продаде на него. Формално излиза така. Да, осъждат се едни други, обаче ситуацията е такава, че вие няма какво да вземете по изпълнителния си лист от длъжника.

Той обаче, понеже е велик бизнесмен от ранга на дребен местен измамник се е забъркал в разни каши и има дълг към други хора, бандити, и за да се отърве от това прехвърля вземането си, което никога не е давал, спрямо вас на друг, и той има какво да вземе от вас – единственото ви жилище. И всичко това минава през дълги съдебни саги, вие се разболявате от притеснения, по една или друга причина не ви провървява по делата и се оказвате без жилище.
Разбира се в тази история има много замесени величия от Варна, които без особена свян са си набъркали лапите в кацата с лайна, за да изкарат малко пари, и при които си умирате да ходите и да си давате парите, т.е. храните мафията и сте същите като онези, които хвърлят пачки през балкона на алоджиите. Но както и да е, без значение е, българинът си пада по далаверата.
Все пак исках да ви дам два съвета, ако утре попаднете в такава ситуация.
Преди да правите каквото и да е в такъв случай на предварителен договор, първо го прекратете с анекс/споразумение или поканете чрез нотариус фиктивния купувач да изпълни договора в уговорения срок, след което прекратете едностранно договора. Или пък уговаряйте капаро под 5000 лева. Защото така можете да водите свидетели в съда и да докажете каква е истината. Ако е над 5000 лева, забравете. ГПК казва, че ако другият възрази свидетели не се допускат в общия случай.
Ако все пак подпишете такъв договор, разменете си писмо, че сделката е фиктивна и няма плащане по нея.
Един добър адвокатски съвет би ви спестил доста главоболия за цял живот.
Източник: Петър Николов / dunavmost.bg
РЕКЛАМА:

Публикуване на коментар

0 Коментари