От присъединяването към еврозоната България категорично може само да спечели, настоя министърът на финансите Владислав Горанов по време на представянето на Специфичните за България препоръки в рамките на Европейския семестър 2017.
"Голяма част от държавите членки, които се присъединиха, го направиха при един много висок процент на сближаване. На мен ми се иска, осъзнавайки, че само номиналните критерии не са достатъчни, да водим дискусия с политиците в Европа дали засилването и разширяването на еврозоната не трябва да бъде поставено като приоритет на фона на глобалните процеси в света", заяви той.
По думите му ще продължат консултациите за това както с комисията, така и с Европейската централна банка, така и с големите държави.
"От присъединяването към еврозоната България категорично може само да спечели", добави финансовият министър.
Той бе категоричен, че ще поддържат тази теза и ще се стремят да убеждават българските партньори, че имаме още много път, но влизането в еврозоната би било добре.
"В моя сектор мога да се пиша отличник. За част от дисбалансите не е важна само финансовата част. Напълно споделям, че пътят, който извървяхме през последните две години за стабилизиране на банковия сектор, е изминат до голяма степен. Отчитаме балансиран бюджет по европейската методология с огромен излишък по националната такава. Структурният баланс се подобри", коментира Горанов.
На свой ред управителят на БНБ Димитър Радев заяви, че банковият сектор в България е стабилизиран след проблемите от 2014 г.
"Само преди седмица приключи прегледа на финансовия сектор. Той катализира обективната независима външна оценка на банковия сектор. ЕК представи писмено становище, с което изрази пълно съгласие с констатациите в направения преглед на финансовата система", обясни Радев.
По думите му ясно е дефинирано, че банковият сектор в България е стабилизиран след проблемите през 2014 г.
"Посочено е какво е постигнато по отношение на приоритетите през последните две години", каза още той.

Източник:Днес.бг
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ НОВИНАТА👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇

0 Comments:

Публикуване на коментар

ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ

zonabul.net не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

ПОСЕТИТЕЛИ ГЛЕДАТ