Несъмнено, сегашните български земи са били обитавани още в епохата на ранния неолит, бележещ последния период от т.нар. „каменна ера“. За това свидетелства откритото край село Илинденци община Струмяни, селище, съществувало около 6000 години отпреди н.е., т.е. отдалечено от нас на повече от 8000 години! Регистрирано още в началото на 90-те години на 20-я век при теренни проучвания о екип на Югозападния университет „Неофит Рилски“, селището е станало наскоро обект на обстойни проучвания този път от международен екип, включващ археолози от Великобритания, САЩ, Канада, Пуерто Рико и България.


Именно намерената при тези проучвания рисувана с бяло керамика потвърждава възрастта на селището. От находките е установено, че обитателите на селището са се занимавали със
земеделие – отглеждали са трапезата им е имало още леща, грах, лешници, грозде и диви плодове. Открояват се две каменни фигурки на жени. Намерен и детски скелет, чието изследване ще даде отговор на редица въпроси, свързани с анатомията на древните обитатели.

РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ НОВИНАТА👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇

0 Comments:

Публикуване на коментар

ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ

zonabul.net не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

ПОСЕТИТЕЛИ ГЛЕДАТ