Looking For Anything Specific?

Собственици на обекти по морето масово се жалват от липса на кадри.Молят роми да им работят за 700 чисти лева плюс бакшиш

700 лв. чисто плюс бакшиша, безплатна нощувка и храна. Така започват преговорите с поредния „кандидат” за сервитьор в малък хотел-ресторант 3 звезди в Черноморец. Кандидат е условно казано, защото кандидати няма!

Преговорите се водят с роми от близките села в община Созопол, които собственикът на туристическия обект обикаля от две седмици, за да събира персонал – нужен от 1 юни до 30 септември, пише flagman.bg. Желаещи да работят  в очертаващия се изключително силен сезон сред българите с бяла кожа няма. Просто няма!

Затова този бизнесмен не е единствен, който моли ромите от селата във вътрешността да дойдат и да спасяват положението. Това е отчайващото признание на Т.М., дългогодишен играч в туристическия бизнес по Южното Черноморие. Човекът разказва пред Флагман още подробности около ужаса, с който се сблъскват колегите му, подготящи обектите за лятото. Първите автобуси с организирани чужди туристи вече са по хотелите в Слънчев бряг, Поморие, Созопол. Положението с персонала обаче навсякъде е плачевно. Заведенията все още не са отворили.

Ето как продължават неволите на управителите на заведения в тези решаващи две седмици до 24 май, като имате предвид, че 700-е лева чисти се дават, след като наетият служител получава и трудов договор с платени осигуровки – за сметка на работодателя, защото вече никой не рискува да наема кадри на черно. „Кандидат-сервитьорът”  обаче не желае да фигурира с името си пред контролните органи и настоява, ако изобщо почне работа, да взема заплата на ръка и да сервира нелегално.

Причината – той е регистриран в Бюрото по труда и иска да си взема от там социалната помощ. На него не му пука, че шефът ще отнесе глоба затова, че не е регистрирал трудов договор и не го е осигурил за тия три месеца. „Изпитът” продължава с решаване на тест за интелигентност. Напр. клиент поръчва три кебапчета, 1 бира, две филии хляб – отразяване ръкописно в тефтерче(не в компютър). Оказва се, че ромът, който е с диплома за основно образование, изобщо не може да пише. И това е масово явление при наемането на персонал за най-ниската категория заведения. Към момента пратеници на петзвездни хотели и ресторанти са се изнесли в Молдова и Украйна, откъдето на място интервюират кандидати за работа – сервитьори и камериерки. Ще се окажем пред най-големия си провал в туризма, защото недостигът на кадри е повсеместен, коментират от бранша.
Снимка и източник на текста:www.flagman.bg

Полезни съвети👇

Публикуване на коментар

0 Коментари