Най-старият лекар в света д-р Шигеаки Хинохара издаде рецептата си за здраве и щастие. Самият доктор е блестящо потвърждение на своите правила за здраве и дълголетие. Той изглежда много по-млад от своите 105 години, които ще навърши тази есен. Теглото на човека-чудо е точно 60 кг и е непроменено откакто е бил на 30 години. Смята, че дължи дълголетието си преди всичко на храната и на факта, че е непрекъснато зает с любимата си работа да помага на другите, пише Лечители.бг.
Д-р Шигеаки Хинохара е най-възрастният практикуващ лекар в Япония, а и в света. Той е председател на съвета на настоятелите в болница Сейнт Люк в Токио, изнася лекции за правилно хранене в цялата страна и е непрекъснато зает. Винаги готов да опитва нови неща, Д-р Хинохара е издал около 150 книги след 75-ия си рожден ден, една от които – „Живейте добре, жвейте добре“ – е продадена в 1,2 млн. копия. Той насърчава хората да живеят дълъг и щастлив живот, като самият той е най-добрият пример за подражание. А ето и неговите 12 принципа за здрав и пълноценен живот, които бяха изведени от негови интервюта и книги.

Първи принцип: Забавлявайте се

 Енергията идва от това да се чувстваме добре, а не да ядем и да спим много. Всички помним, че като деца сме имали толкова забавления, че често сме забравяли за съня и храната. Мисля, че и възрастните трябва да живеят така – не е необходимо да се изтощавате със строги правила за вечеря и час за лягане.

Втори принцип: Теглото

 Всички дълголетници, независимо от своята раса, пол или националност, имат едно общо нещо – те не са с наднормено тегло.

Трети принцип: Ние сме това, което ядем

 Храната е най-важна. За закуска аз пия чаша плодов сок с една супена лъжица зехтин или чаша мляко с малко леща на прах и един банан. Зехтинът е много полезен за артериите и за кожата. На обяд хапвам малко мляко с 2-3 бисквити или пък нищо, ако съм много зает. Никога не чувствам глад, когато съм съсредоточен в работата си. За вечеря хапвам плодове, малко риба с ориз, а два пъти седмично – 90 грама немазно месо.

Четвърти принцип: Гредайте винаги напред

 Бъдете заети и гледайте напред. Моят график за лекции и обичайната ми работа в болницата е запълнен за година напред. А през 2020 смятам да се забавлявам на Олимпийските игри в Токио. Изобщо не е нужно да се пенсионирате, но ако много искате – в никакъв случай по-рано от 65-годишна възраст.

Пети принцип: Лекарите не могат да лекуват всичко

 Ако лекарят ви препоръчва някаква процедура или операция, най-напред го попитайте дали би подложил жена си и детето си на нея. Противно на общоприетото схващане, лекарите не могат да лекуват всичко. Така че, защо да си причиняваме излишна болка от една ненужна операция. Аз вярвам, че животните и терапията с музика могат да направят повече, отколкото си представят лекарите.

Шести принцип: Винаги ползвайте стълбите

 Ако искате да сте здрави, ползвайте стълбите и сами си носете багажа. Аз прескачам през две стъпала, за да поддържам мускулите си във форма. Всеки ден се опитвам да извървявам от 2000 до 2500 крачки с бавно темпо, тъй като си помагам с бастун.

Седми принцип: Болката си остава мистерия

 Болката е мистериозно нещо. Най-добрият начин да забравиш за нея е да се забавляваш.

Осми принцип: Душата е вечна, а материалното е преходно

Не се тревожете прекалено за материалните неща. Не забравяйте, че когато дойде смъртта, няма да вземете нищо със себе си.

Девети принцип: Болестите са строго индивидуални

 Науката сама за себе си не лекува хората. Тя третира всички ни по еднакъв начин, но болестите са индивидуални. Всеки човек е уникален и болестите са свързани със сърцето му. За да познаваме болестите и да ги лекуваме се нуждаем от много по-широко разбиране за нещата, не само от медицината.

Десети принцип: Намерете си добър герой

 Намерете своя пример за подражание и се опитайте да постигнете повече от него. Моят герой беше моят баща. И сега, когато съм в сложна ситуация, аз се питам как би постъпил той.

Единадесети принцип: Всичко има и добра страна

 Животът е пълен с инциденти и възможности. Спомням си, през март 1970 г., когато бях 59-годишен, в една прекрасна слънчева сутрин пътувах от Токио до Фукуока. Самолетът беше отвлечен от фракция на японската комунистическа лига. Тогава трябваше да прекарам следващите 4 дни завързан за седалката при 40-градусова горещина. И като лекар, аз погледнах на ситуацията като експеримент. Беше удивително да установя как организмът се забавя в кризисна ситуация.

Дванадесети принцип: Най-голямото щастие е да помагаш

Прекрасно е да имаш дълъг живот. Първите 60 години работим за семейството и за постигане на своите цели. А след това трябва да насочим усилията си в полза на обществото. От 65 години аз работя като доброволец. И до ден днешен мога да работя по 18 часа всеки ден от седмицата. И се наслаждавам на всяка минута.
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ НОВИНАТА👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇

0 Comments:

Публикуване на коментар

ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ

zonabul.net не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

ПОСЕТИТЕЛИ ГЛЕДАТ